Basistraining

In een tijdsbestek van meerdere dagdelen leert de deelnemer de eerste beginselen van de uitvoer van een cognitief gedragstherapeutische behandeling bij problematische middelengebruik. Deze evidence based interventie is gebaseerd op motiverende gespreksvoering en cognitieve gedragstherapie Naast een korte samenvatting van de wetenschappelijke kennis worden meerdere onderdelen van de behandeling uitgelegd en geoefend. Van de deelnemer wordt een actieve inbreng verwacht.

In een training van twee dagdelen kan een korte cognitief gedragstherapeutische interventie in zijn geheel getraind worden (bijv de Wildt e.a., 2011). Deze behandeling kan toegepast worden in de huisartsenpraktijk, uitgevoerd door de GGZ POH of uitgevoerd in de basis GGZ als prestatie kort.

In een training van meerdere dagen kan  een gehele cognitief gedragstherapeutische behandeling getraind worden (Merkx, 2014). Deze behandeling kan toegepast worden in de basis GGZ als prestatie middel of lang, en ook in de specialistische GGZ.

In overleg met de opdrachtgever kunnen verschillende trainingsactiviteiten geaccrediteerd worden bij de verschillende beroepsgroepen zoals bijvoorbeeld de VGCt.