Kortdurende motiverende interventies

Inleiding

Kortdurende motiverende interventies worden, naast cognitieve gedragstherapie, in de verschillende richtlijnen genoemd als evidence based psychosociale behandeling voor problematisch middelengebruik. Een kortdurende interventie is gebaseerd op motiverende gespreksvoering en cognitieve gedragstherapie. In Nederland bekende kortdurende interventies zijn bijvoorbeeld de Doorlichting Voorlichting Alcohol (Schippers, Brocke Verweij, 1994), Stap voor Stap (Schippers en Baron, 2011) of de Wietcheck.

Habit Pro heeft ruime ervaring in het trainen van kortdurende motiverende interventies. Zij verzorgt al jaren het blok  “Behandeling van problematisch middelengebruik”  in verschillende opleidingen tot Gezondheidszorgpsycholoog waarin kortdurende interventies als onderdeel opgenomen zijn.

Habit Pro verzorgt trainingen in kortdurende motiverende interventies gericht op de verschillende middelen.

De verschillende scholingsactiviteiten worden uitgevoerd door personen die affiniteit hebben met motiverende gespreksvoering, cognitieve gedragstherapie en kortdurende motiverende interventies. Ook  is men op de hoogte van recente (wetenschappelijke ) ontwikkelingen op het gebied van kortdurende interventies gerelateerd aan problematisch middelengebruik.