Gerard Schippers

Prof. dr. Gerard M. Schippers (1947) is klinisch psycholoog-psychotherapeut en emeritus hoogleraar Verslavingsgedrag en Zorgevaluatie van het Amsterdam Institute for Addiction Research (AIAR) van de Afdeling Psychiatrie van het Academisch Medisch Centrum van de Universiteit van Amsterdam.

Zijn missie is de professionalisering van de behandeling van en zorg voor verslaafden met behulp van wetenschappelijk onderzoek. In de jaren tachtig introduceerde hij in Nederland de motiverende gespreksvoering en de cognitieve gedragstherapie bij verslaving.

In 1998 richtte hij met Wencke de Wildt (Raad van bestuur bij GGZ Ingeest) Habit PRO op.
Hij publiceerde enkele boeken en meer dan 150 artikelen in peer-reviewed journals en begeleidde ruim 25 dissertaties. Zijn expertise ligt op het terrein van de kortdurende gedragsmatige interventies, de cognitieve gedragstherapie, assessment van patiƫntkenmerken en van routinematige uitkomstenmetingen in de verslavingszorg en de GGZ. Hij is sinds de jaren zeventig lid en supervisor van de VGCt en is erelid van de Vlaamse Vereniging voor Gedragstherapie en de Finse Vereniging voor Cognitieve Gedragstherapie.