Shared Decision Making (SDM)
Denk bij Shared Decision Making aan:
-een goed gesprek over de keuze voor vaccinatie
-een vaccinatiegesprek bij twijfel of bij de voorkeur om wel of niet te vaccineren
-een goed gesprek over behandelopties in GGZ en AGZ
-evaluatie van behandelingen
-Online keuzehulpen
Waarom samen beslissen?
Het maken van een weloverwogen keuze is een gezamenlijk proces waarvoor cliënt/naasten en professional gezamenlijk verantwoordelijk zijn.
In bijna alle richtlijnen is gezamenlijke besluitvorming opgenomen als to do!
In de wet (WGBO) is in 2020 de informatie plicht (informed consent) uitgebreid met “Samen beslissen”. De zorgverlener wisselt informatie uit met de client. Cliënt kan vragen stellen en vertellen wat belangrijk is en een beslissing nemen op volledige en juiste informatie. Maar welke vragen stelt de professional?
Patiëntgericht communiceren door actief te luisteren, informatie en advies geven met respect voor de autonomie voor de ander geeft ruimte voor alle partijen. Met nadrukkelijke aandacht voor risico-communicatie voor wel of niet kiezen van een
behandeling of interventie en zo mogelijk te “onderhandelen”.
Eendaagse training Shared Decision Making in vijf stappen
In de training oefent de professional de dialoog gestructureerd aan te gaan in vijf korte stappen, met alle uitdagingen die je daarbij kunt tegenkomen. Dat is wat wij oefenen in een eendaagse training of in twee dagdelen.
De training bestaat uit kleine theorieblokjes, demonstraties door twee trainers van elke stap met casuïstiek uit de groep, en natuurlijk gedragsgerichte oefeningen door de deelnemers zelf.
Motiverende gesprekstechnieken zijn zeer geschikt voor SDM